אם נלך עשרים שנה ויותר אחורה, נראה כי המידע שהיה לנו אז לגבי תופעת האוטיזם היה דל מאד וילדים שנולדו עם ההפרעה לא זכו לטיפולים הולמים שיאפשרו שילוב טוב ונכון בחברה. מאז ועוד היום חלו שינויים רבים ואחד מהם הוא אחוז הילדים הנולדים עם אוטיזם שעלה במידה רבה ומשמעותית, ולצד מחקרים רבים ופיתוח טכנולוגיות ושיטות טיפול שונות, מדובר על תופעה מוכרת ומדוברת הרבה יותר כיום. נכון, עדיין רב הנסתר על הגלוי ככל שמדובר באוטיזם, אבל נראה כי היום קיימות אפשרויות רבות יותר וטיפולים שעוזרים לילדים להשתלב בחברה ולשפר במידה רבה את היכולות שלהם. אחד מהדברים המעניינים בעניין הזה הוא תחום חדשני למדי של טיפול בילדים עם אוטיזם באמצעות כלבים טיפוליים. אנחנו רוצים לספר לכם מיד על האפשרות הזאת ואיך זה בדיוק עובד, אבל קודם כל כמה מילים על שיטות טיפול נפוצות.
סוגי טיפול באוטיזם
חשוב מאד לדעת כי ישנם סוגים שונים של טיפול באוטיזם ובאופן טבעי לא נוכל למנות את כולם. עם זאת, לפני שנדבר על הטיפול באמצעות כלבים אנחנו רוצים לגעת בטיפולים נפוצים שחשוב בהחלט להכיר:
- טיפול CBT: אוטיזם היא הפרעה נוירולוגית שבאה לידי ביטוי בהתנהגות. בעוד הפן הנוירולוגי הוא כזה שלא תמיד פשוט לטפל בו, את החלק ההתנהגותי דווקא ניתן לעצב. טיפול CBT מסייע לילדים אוטיסטים להבין את מקורות המחשבה שלהם, לתת כמה פרשנויות למצבים שונים ולפעול באופן מודע יותר.
- טיפול קבוצתי: פעמים רבות ילדים עם אוטיזם מרגישים סביבה תומכת בקרבת ילדים שדומים להם. הכלים שנותן מטפל קבוצתי מאפשרים פתיחות ומראים שיש דרכים שונות להתמודדות עם כל מיני סיטואציות.
- קלינאי תקשורת: טיפול חשוב בהחלט אצל ילדים עם אוטיזם עם אתגרים בתחום הדיבור, דבר שהוא נפוץ מאד אצל מי שקיימת אצלו התסמונת.
- פיזיותרפיה: טיפול חשוב גם כאן במקרים בהם הקושי הוא בעיקר קושי מוטורי שזה גם עניין נפוץ מאד אצל ילדים על הספקטרום.
טיפול באמצעות כלבים
אנו חיים בעידן בו הקשר המיוחד בין האדם לבעלי החיים ובפרט בין האדם לכלב הוא כבר ברור ומנוצל לצרכים שונים. הטיפול באוטיזם באמצעות כלבים הוא ייחודי בלי ספק ולא כל כלב מתאים למשימה. הכלבים שימצאו מתאימים עוברים הכשרה ארוכה עד שאפשר להצמיד אותם לילדים ובמהלך הדרך כלבים רבים נפסלים שכן הם צריכים להיות חכמים, רגישים וצייתנים במיוחד. הטיפול עובד באופן כללי בכמה מישורים:
- תיווך: כלבים המסייעים לילדים על הספקטרום עוזרים לתווך בינם לבין העולם החיצוני, כאשר הם הרבה פעמים מובילים אותם בסיטואציות שונות למקום בו הם צריכים להיות וממש מהווים את הקשר בינם לבין ילדים אחרים.
- הרגעה: הרבה פעמים אוטיזם בא לידי ביטוי בהתקפים מסוגים שונים. הכלבים הטיפוליים יודעים לזהות את הסיטואציה ולהגיש עזרה מיידית לילדים ואפילו לקרוא לסיוע במידת הצורך. באופן כללי, בריא להחזיק כלב בבית משום שהוא מועיל לבריאות ומחזק את המערכת החיסונית.
- חברה: להיות ילד על הספקטרום ובאופן כללי ילד עם צרכים מיוחדים זו הרבה פעמים חוויה בודדה מאד. הכלבים נמצאים ליד הילדים 24/7 והרבה פעמים זה מה שמפיג להם את הבדידות ונותן את התחושה החשובה שהם לא לבד בעולם.
ילדים אוטיסטים מרגישים הרבה פעמים שהם נמצאים בבועה משל עצמם וגם אם הם עם עוד אנשים, הם פשוט מרגישים לבד. הכלבים הטיפוליים יודעים להיכנס לתוך הבועה הזאת, וזה משהו שמראה לילדים שיש איתם מישהו בעולם ואפילו מעודד אותם לעשות את המאמץ ולהושיט יד לעולם החיצוני.